HTML

Fellebezés

Az egyéb fórumokról érzésem szerint oktalanul kitörölt írásaimat teszem ide. El lehet dönteni, hogy valóban kellett-e törölni ezeket. b

Friss topikok

  • csilla vargáné: ESZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....... (2024.01.14. 15:28) Megbocsájtás
  • csilla vargáné: ESZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....... (2024.01.14. 15:27) Lázok Andor levele
  • csilla vargáné: ESZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....... (2024.01.14. 15:26) Kinek fizetett tizedet...
  • csilla vargáné: ESZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....... (2024.01.14. 15:25) SemjénZsolt a Szent Pálon
  • csilla vargáné: ESZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....... (2024.01.14. 15:25) A F~méregetésről

Linkblog

Ne ítélj

2022.03.31. 18:21 Báthory Ödönke

Bóza András

Xxxx Yyyyy (az eredetiben itt a vitapartnerem valódi neve szerepelt)
Nos, most van időm bővebben reflektálni.
Először is nem kell rettegni attól a szótól, hogy ítélet. A magyar nyelvben ez többnyire a büntetés szinonímája, de valójában nem azt jelenti. Hanem hogy valamiről eldönteni, hogy így vagy úgy van. Ez pedig jó és szükséges dolog. Mindannyian a mindennapi életünkben hozunk ítéleteket. A feleséged megszagolja a hétvégi húst, és eldönti, hogy alkalmas-e arra, hogy elkészítse a családnak. Ha neked valamit fel kell emelni a villással, akkor először is megítéled, hogy elbírja-e a villás. És csak utána veselkedsz neki.
Tehát a jó és a rossz közötti különbségtételt is ítéletnek nevezzük. EZ pedig minden hívő ember kötelessége, és erre tanítjuk gyermekeinket is. És akkor vagyunk boldogok, ha a gyerekeink is helyes ítéletet hoznak.
Emberek esetében is van ilyen dolgunk. Természetesen az örök ítélet valóban Istené. Ő dönti el, hogy valaki a kárhozatba, vagy az üdvösségbe kerül. És aki ezt maga akarja eldönteni valakiről, az káromolja Istent. Viszont van egy csomó ilyan dolog, amikor egy hívőnek igenis kötelessége egy másik ember ügyében ítéletet hozni. Például: "Most azért azt írom néktek, hogy ne társalkodjatok azzal, ha valaki atyafi létére parázna, vagy csaló, vagy bálványimádó, vagy szidalmazó, vagy részeges, vagy ragadozó. Az ilyennel még együtt se egyetek." (1Kor5/11) Ha ennek az Igének meg akarsz felelni, akkor bizony el kell döntened a kérdéses atyafiról, hogy ő parázna-e, vagy csaló, vagy szidalmazó vagy satöbbi.
A Ján 20/24ben kifejezetten felszólít Jézus, hogy igaz ítélettel ítéljünk: "Ne ítéljetek a látszat után, hanem igaz ítélettel ítéljetek!" Tehát Jézus nem az ítéletet tiltja, hanem a hamis ítéletet.
A hívők által közrettegett "Ne ítéljetek" Igének is van folytatása. Mát 7/1-2: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek." Itt is felhívja a figyelmet, hogy ha mi az ítéletben igazságosak leszünk, akkor velünk is igazságosan fognak ítélni. Itt sem az ítéletet tiltja, hanem hogy istenfélelemmel tegyük, ha tesszük.
És igenis a gyülekezetekben is sokszor dönteni kell atyafiak között. És itt is felhívja a figyelmet Pál az Igazság és az istenfélelem szerinti ítélethozatalra: "Megszégyenítéstekre mondom: Hát nincs ti köztetek egy bölcs ember sem, a ki ítéletet tehetne az ő atyjafiai között?" (1Kor5/6)
És ne felejtsük el, hogy Isten országában nem csak elmarasztaló ítélet létezik, hanem jutalmazó is. Ettől pedig végképp nem kell rettegni. Mintha valaki attól rettegne, hogy az ítélethozatalkor egy szelet dobostortát kap, vagy egy Ferrarit.
AZt kérdezed, hogy mi hasznom van ebből a fajta emberek megítéléséből? (helyesebben az ő cselekedeteik megítéléséből) Mindenképpen sok. Egyrészt pallérozza az istenfélelmemet, és buzdít az igazság kikutatására. Másrészt nem kell erőszakot tennem a saját lelkemen. Nyugodtan kimondhatom, hogy XYnak ez vagy az a tanítása hamis, és ezért nem fogadom be a lelkembe. Egyébként ezt az eljárást a FSZA is ajánlotta nekünk még 1998 szeptemberében a Folyondárban. Ő mondta, hogy még az ő beszédét is nyugodtan ítéljük meg, és amit unfrankónak ítélünk, azt nyugodtan vessük ki.
Úgyhogy igazad van Feri. Valóban HP is ember, nem is vitatom el ezt tőle. Én csak azt mondom, hogy ez a beszéde kár és szemét. Még akkor is kár és szemét ha HP ember. Egy beszéd megítélésekor nem szempont, hogy ki mondja. Látod, ha még akár mennyből alászállott angyal mond mást, arra is átkot mondott Pál. (Gal1/9)
Végül Pál azt írja, hogy angalokat fogunk ítélni. Tehát igenis lesz olyan dolgunk, ahol kötelesek leszünk másokról (igaz, hogy ezek szolgáló szellemek) ítéletet mondani: 1Kor 6/3 "Nem tudjátok-é, hogy angyalokat fogunk ítélni, nemhogy életszükségre való dolgokat?"

forrás: facebook

Szólj hozzá!

Címkék: ítélet ítélj

A bejegyzés trackback címe:

https://fellebezes.blog.hu/api/trackback/id/tr7217794413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása